Mätové brownies

Mätové brownies

  • 1 plechovku (cca 420 g) čiernych fazulí, opláchnuté, scedené. Alebo cícer. (napr. presne jeden taký vysoký sklený pohár zaváraného cíceru, aký majú v Lidli)
  • 2 veľké vajcia
  • 1/4 šálky kakaového prášku
  • 2/3 šálky medu, alebo kombinácia kokosového cukru, xylitolu a stevie
  • 1/3 šálky kokosového oleja
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • na hrot noža soli
  • 2-4 kvapky mätového esenciálneho oleja (peppermint), prípadne wild orange. 
  • 3/4 šálky čokoládových úlomkov, odložíme osobitne.

Inštrukcie:

  1. Predhrej rúru na 175° C.
  2. Pomixuj spolu všetky ingrediencie okrem čokoládových úlomkov a kakaa.
  3. Zľahka primiešaj kakao a 1/2 šálky čokoládových úlomkov.
  4. Nalej cesto do vymasteného-vysypaného, alebo pečúcim papierom vystlaného plechu s rozmerom cca 20x20 cm.
  5. Na povrch nasyp zvyšné čokoládové úlomky.
  6. Peč 30-35 minút, alebo až pokým zapichnuté špáradlo nezostane čisté.

Tipy:

  • Môžeš pridať hrsť sekaných orechov. 
  • Keď varíš, alebo pečieš s esenciálnymi olejmi, začni umiernene. Pridaj jednu kvapku a ak treba, pridaj ďalšie. Tak predídeš prehnanej aróme.
  • Brownies z čiernych fazulí alebo cíceru sú chutná a výživná alternatíva k tradičným brownies. Možno sa cítite nesvoji z pečenia s fazuľou, ale hoďte starosti za hlavu, bude to krémové, plné chuti a plné proteínov.
  • Chuť brownies môžete obohatiť Peppermintom, no inokedy môžete vyskúšať Wild Orange, Škoricu (Cinnamon, Cassia), alebo dokonca Levanduľu.

Pozn. Irenka:

  • Ja som si večer namočila a ráno v tlakovom hrnci uvarila cícer a koláč bol skvelý. Ešte sa to aj lepšie robilo, lebo som med a kokosový olej dala do ešte trochu teplého cíceru a tak sa mohli pekne rozpustiť.
  • Časť medu som nahradila steviou.
  • Mäty som chcela dať 2 kvapky a kvapli mi 4 a bolo to fakt dosť.
  • Kakao som dala podľa pôvodného receptu rovno do mixéra a zbytočne mi zahustilo hmotu, horšie sa mixovala, ale fajn to dopadlo. Nabudúce dám kakao po mixovaní.