Mätové brownies
Mätové brownies
- 1 plechovku (cca 420 g) čiernych fazulí, opláchnuté, scedené. Alebo cícer. (napr. presne jeden taký vysoký sklený pohár zaváraného cíceru, aký majú v Lidli)
- 2 veľké vajcia
- 1/4 šálky kakaového prášku
- 2/3 šálky medu, alebo kombinácia kokosového cukru, xylitolu a stevie
- 1/3 šálky kokosového oleja
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- na hrot noža soli
- 2-4 kvapky mätového esenciálneho oleja (peppermint), prípadne wild orange.
- 3/4 šálky čokoládových úlomkov, odložíme osobitne.
Inštrukcie:
- Predhrej rúru na 175° C.
- Pomixuj spolu všetky ingrediencie okrem čokoládových úlomkov a kakaa.
- Zľahka primiešaj kakao a 1/2 šálky čokoládových úlomkov.
- Nalej cesto do vymasteného-vysypaného, alebo pečúcim papierom vystlaného plechu s rozmerom cca 20x20 cm.
- Na povrch nasyp zvyšné čokoládové úlomky.
- Peč 30-35 minút, alebo až pokým zapichnuté špáradlo nezostane čisté.
Tipy:
- Môžeš pridať hrsť sekaných orechov.
- Keď varíš, alebo pečieš s esenciálnymi olejmi, začni umiernene. Pridaj jednu kvapku a ak treba, pridaj ďalšie. Tak predídeš prehnanej aróme.
- Brownies z čiernych fazulí alebo cíceru sú chutná a výživná alternatíva k tradičným brownies. Možno sa cítite nesvoji z pečenia s fazuľou, ale hoďte starosti za hlavu, bude to krémové, plné chuti a plné proteínov.
- Chuť brownies môžete obohatiť Peppermintom, no inokedy môžete vyskúšať Wild Orange, Škoricu (Cinnamon, Cassia), alebo dokonca Levanduľu.


Pozn. Irenka:
- Ja som si večer namočila a ráno v tlakovom hrnci uvarila cícer a koláč bol skvelý. Ešte sa to aj lepšie robilo, lebo som med a kokosový olej dala do ešte trochu teplého cíceru a tak sa mohli pekne rozpustiť.
- Časť medu som nahradila steviou.
- Mäty som chcela dať 2 kvapky a kvapli mi 4 a bolo to fakt dosť.
- Kakao som dala podľa pôvodného receptu rovno do mixéra a zbytočne mi zahustilo hmotu, horšie sa mixovala, ale fajn to dopadlo. Nabudúce dám kakao po mixovaní.